Учител – Ангел Георгиев

Учител – Ангел Георгиев

Той обикаля българските училища по нестандартен начин, a привлечени от кемпера му, паркиран в двора на училището, са близо 400 ученици на ден. Ангел Георгиев е учител и част от софтуерната компания Musala soft, където прави вътрешните обучения. Всичко при него се върти около образованието и това, че го прави на две напълно различни места с коренно различна аудитория му помага да развива и подобрява идеите си.

Представяме ви znam.be  дигиталната платформа за професионално ориентиране, която с подкрепата на VIVACOM, по изключително забавен и интерактивен начин помага на учениците да открият коя е тяхната професия.

Кой стои зад идеята на znam.be? Разкажи ни повече за себе си и екипа, с когото работиш.

Зад znam.be сме аз и Виктор Балабанов,  с когото започнахме в началото на тази година, след това се присъедини и Иван Йонков. Всеки от нас има опит като обучител и презентатор. Аз имам опит и в образованието, а останалите – като технически и soft skills трейнъри в различни организации.

Снимки: Ангел Георгиев

В началото на годината Виктор дойде при мен с идеята да направим нещо, с което да помогнем на учениците и аз го насочих към идеята то да помага и на учителите.

Като учител виждам, че има много голяма нужда да се помогне именно на тях, за да бъдат по-добри. Ние тръгваме от идеята, че учителите по призвание искат да помагат на учениците. И чрез различни онлайн продукти, които сега разработваме, да им помогнем и на тях.

Откъде дойде желанието ти да си учител и да представяш нови знания пред други хора?

Цялата ми кариера се върти около продуктови презентации, имам 7-8 години опит именно в тази област. Всичко тръгна случайно, но в момента, в който започнах да презентирам, се оказа, че това е сферата, в която ми е приятно да работя.

През изминалите седмици вие проведохте срещи в различни училища из страната. Как протекоха те? Какво те впечатли от срещата с учениците?

В началото, когато се събрахме с Виктор и Иван, тръгнахме от идеята да изготвяме различни обучителни материали за ученици и учители. Лятото имахме повече време да помислим и тогава осъзнах, че едно от най-важните неща, от които се нуждае един човек, за да учи, е да си отговори на въпроса „защо?“. Защо дадено нещо ще му е полезно, защо трябва да го научи и как то ще се свърже с неговите знания и как ще му е полезно и занапред.

Снимки: Ангел Георгиев

Тогава предложих на Виктор и на Иван да създадем този професионален въпросник и те много се ентусиазираха да изготвим въпросите. Виктор е организационен психолог и заедно с него започнахме да измисляме рамката, в която да направим въпроси, чрез които да провокираме интереса у децата защо да учат дадено нещо.

След това наложихме този въпросник върху рамката на обединените нации, която съдържа настоящи и бъдещи професии. По този начин успяхме чрез въпросника от 24 въпроса и 19 включени професии да направим една рамка, която  да покажем на децата. Нашата идея не е да ги класифицираме каква професия точно ще имат, а по-скоро да стартираме диалога.

Да им покажем, че, благодарение на това, което правят и учат в момента в училище, ще им бъде много лесно да се насочат към конкретна професия.

А това ги мотивира да продължат да се развиват в този предмет. Ако искат да преминат в друга професия, това, което планираме сега, е да създадем обучителни пътища, които да развиват всеки един човек, в която професия иска.

Какво ще рече качествени софтуерни продукти и защо се насочихте към образованието? Не съм срещала до този момент платформа в помощ на учениците и тяхното бъдеще.

Такива неща се правят непрекъснато, но под формата на кариерна консултация или професионално ориентиране, дори има центрове за професионални квалификации.  Има го като направление, но такъв тип интерактивност и достъпност до децата не е правено досега. Това винаги се е случвало по време на час на класа или по някакъв друг начин в учебния процес. Ние се опитваме да го извадим и точно това е най-ключовият момент при нас, за да може да е полезно и за учители и ученици.

Снимки: Ангел Георгиев

Занимавам се с децата по време на междучасията, когато са уморени от часовете и искат да видят нещо различно. Получава се супер естествено за тях. Ако едно дете е дошло по време на едното междучасие, по време на следващото идва целият клас. На ден разговарям с между 200 и 400 деца. Оказа се, че на децата им е наистина интересно, а всичко, което правя, е да им покажа въпросника и да им дам по един стикер на съответната професия. Но те не идват заради стикера.

Кои световни модели и практики следвате?

Вече ви разказах за рамката на ООН, която е за индустриите в глобален мащаб и тези индустрии, които в момента са активни и вероятно няма да изчезнат.

Отделно, за да можем да направим оценка, модел на самия ученик, ние използваме две неща. Първото е Big 5, което е психологическа теория за големите 5 емоционални компетенции, които всеки един човек притежава. В тях влизат специфики като това дали си екстроверт/интроверт, как се приема промяната, до колко човек се влияе от този тип промяна и до колко изобщо търси промяна.

А другото, с което работим, са деветте ключови компетенции от европейската комисия, които са необходими за всеки един човек, за да е европейски гражданин. Те са грамотност, креативност, математическо и инженерно мислене и т.н.. Базираме се на тях, за да открием до колко децата са се развили в тези компетенции.

По този начин правим модел на ученика и го напасваме спрямо модела на професията, за да открием до колко пасва на ученика. Много е хубаво, че обикалям училищата и се срещам с учениците, защото в началото моделът даваше една професия. В рамките на това, което говорих с тях, ние го развихме и в момента получаваш топ 3 професии близки до теб и още 2, които са по-далечни, но все пак са близки до това, което на теб ти е интересно. Това е доста полезно, защото децата виждат различни пътища.

Имат ли децата някакви предпочитания? Споделят ли ти какво искат да им се падне?

Определено да, има два типа деца, като трябва да уточним, че аз се срещам с тийнейджъри – ученици от 8 до 12 клас.  Единият тип ученици са тези, които казват „аз знам какво искам да правя, знам какво ще ми се падне“. Другите са тези, които нямат представа, но имат много голямо желание да разберат.

Имам вече близо 4 000 попълнени въпросника и много голяма част от тях казват, че точно това са искали да им се падне и точно това искат да работят. И това е много удовлетворяващо.

Коя е твоята професия на бъдещето? И от какви качества ще имат нужда нашите деца?

Тя не е една, ние затова сме идентифицирали 19. От тях има две, които се открояват с над 10% попадения, което е интересно, защото никога не сме предполагали какви ще бъдат резултатите.

Едната е изследовател – това е професията, която излиза като резултат, когато не можем да определим категорично към коя професия е ученикът. Това са тези, които постоянно търсят новото, опитват се да реализират нови идеи. От изследователите тръгват всички останали професии, те са началото. Другата професия е основател, а това е, човек, който иска да има нещо собствено, което да развива сам.

Какво според теб е образованието на бъдещето?

В тази лекция се говори точно за образованието и какво е неговото бъдеще. Най-важното е да се отговори на въпроса защо. Може да имат учители, може да имат материали, но ролята на учителя е най-важна, защото личният контакт никога няма да бъде заместен от каквото и да е, колкото и дигитални инструменти да има.

Какво предстои да видим от znam.be?

До края на годината сме в турне, вече имам заявки за следващата година и планове за софийско турне. Планирам да направим на есен още едно турне в още повече градове.

Това се случва паралелно за разпространение на въпросника и материалите, които правим, а в момента работим и по интерактивно съдържание. Вероятно ще стартираме с мой авторски курс, в който показвам технологиите в различни предмети в училище – насочен е специално за 5,6,и 7 клас и това как биха могли да използват технологиите.