Консултант по маркетинг и пазарни стратегии – Ивелина Атанасова – Генчев

 • Представете се – как се казвате и с какво се занимавате?

Казвам се Ивелина Атанасова – Генчев и съм консултант по маркетинг на растежа (growth marketing), пазарни стратегии, иновации и бизнес развитие. Собственик съм на агенция “Нютренд“ (Newtrend Agency), стоя зад теорията за “дигитали деца” и съм инициатор на глобалната инициатива за трансформация на образованието DigitalKidZ: „Училище с отворен код“.

 • Какво представлява вашата работа? 

Смисълът на всичко, което правя всеки ден се състои в създаването на устойчивост и конкурентно предимство за бизнеса. 

 • Какви са ползите и смисълът от нея?

Конкурентното предимство на бизнеса разширява неговия пазар и приходи, а това води след себе си създаването на нови работни места, добри условия на труд, спокойствие и сигурност за служителите, данъци за държавата и в крайна сметка благоденствие и по-добър живот за всички.

 • Кои са основните резултати / продукти от вашата работа и кой ги ползва?

Работата на консултанта е свързана със създаването на доклади, в които обединява резултатите от своите проучвания, анализи и предложения за развитие. Консултантите работят с идеи и с цифри. Амбицията на всеки консултант е да потвърди своите идеи с цифри, но по-често цифрите водят до нови идеи.  

 • Какво се случва с това, което създадете?

Вариантите са два – или животът му е твърде кратък или е причина за нещо голямо и осезаемо, което засяга цялото общество.

 • Покажете работното си място и разкажете как преминава един ваш типичен работен ден.

Всеки ден е различен, затова съм разпределила тематично работната седмица.

Понеделник е денят за административни задачи – анализ на статистиките от провеждани кампании, счетоводство, мейли, организация на нови кампании, реклами и проекти. Вътрешни срещи с екипа.

Вторник и сряда са посветени на срещи – обикновено вторник е денят за текущи клиенти, а сряда за нови.

Четвъртък е деня, който посвещавам на вътрешните проекти, а петък е деня за нови кампании и нови неща. Наричам го „креативният петък“, защото го използвам, за да се обърна към себе си и да се потопя в моя свят на креативността и въображението, от където черпя вдъхновение за всички нови неща

 • Какви са основните ви задачи, задължения и отговорности? Демонстрирайте как изпълнявате някои от тях.

Тъй като моята работа е многопластова и обединява различни роли и задължения, задачите които изпълнявам могат да изглеждат напълно различно – като консултант съм креативна, творческа натура или аналитична и фокусирана, според това дали клиентът има нужда от нова кампания или анализ на ефективността на текущата. Като мениджър на Newtrend Agency се налага да сменям ролите на HR, счетоводител, вдъхновител, юрист, project manager и продавач. Едно е сигурно, никога не скучая.

 • Какви инструменти, техника или пособия, използвате в работата си?

Аз съм заклет фен на Apple. Не само защото устройствата са много красиви, но и работят прекрасно в мрежа помежду си. В офиса си ползвам iMac, който има огромен екран и изключително много улеснява работата ми. Когато съм в движение, никога не се разделям с моя iPad, а iPhone е устройството, което е винаги на 30см от мен и моята комуникация със света.

Понеже работата ми е динамична и изисква често движение и работа извън офиса, всички документи и работни файлове са качени в облака, за да са лесно достъпни и синхронизирани помежду си. Спрели сме се на Office365 като решение.

 • Имате ли определено работно време или цикъл на работата?

През призмата на собственик на маркетинг агенция и предприемач е много трудно да вляза в рамките на стандартното работно време, но моите служители работят от 10 до 19ч, пет дни в седмица с ясно дефинирано лично пространство и време, когато почиват.

 • Сам(а) ли работите или си взаимодействате с други хора/ колеги, професии?

Маркетингът налага да работиш с много и с различни хора, особено ако си избрал неговото комуникационно направление и връзките с обществеността и/или продажбите са част от професионалните ти задължения.

 • Кои са основните места за изпълнение на този тип работа/ професия?

За щастие маркетингът е професия без граници – може да бъде изпълнявана от всеки достатъчно смел да й се посвети и всеки, достатъчно любознателен, за да учи през целия си живот. 

 • Има ли разновидности / специализации в тази професия?

Да, маркетингът предполага специализация, но аз вярвам, че колкото по-умело един консултант или маркетинг експерт умее да борави с цялото разнообразие от инструменти в маркетинг микса, толкова по-успешен и добре заплатен е.

 • Какво най-много харесвате в работата си?

Динамиката и разнообразието.

 • Кои са най-големите предимства според вас?
  (например – интересна и смислена работа; сигурност; търсене на пазара на труда на такива професионалисти;  предизвикателни задачи; разнообразие; заплащане и материални придобивки – бонуси, отпуски, кола и др.; сам си си началник; срещи с различни хора; престиж, познаваемост/ публичност; възможности за пътуване и  реализация в чужбина и др.)

За човек, който обича динамиката, обича да чете и да учи, носи креативен дух и аналитичен ум, това е най-добрата възможна професия, защото предлага ежедневни предизвикателства и научавания. 

 • Кои са най-големите предизвикателства в работата ви? Разкажете кое е най-трудното в работата ви и защо?
  (например – управление на времето, работа с клиенти, координация на екип, съгласуване с различни хора – клиенти, доставчици, партньори, колеги и др.)

Твърде различните задачи и необходима експертиза могат да бъда истинско предизвикателство. За разлика от други професии, тук си заобиколен постоянно от неясноти и променливи и когато това се съчетае с координация на екип, комуникация с клиенти, всеки от които с различна динамика на характера и подход, това изморява. Вярвам, че успешният маркетинг експерт и лидер е този, който успява въпреки динамиката да намери време, за да спре и вентилира, в противен случай „прегарянето“ в тази професия се превръща в стандарт.

 • Има ли някакви ограничения, опасности, рискове, стрес?

Стресът е ежедневен, но това отново е въпрос на перспектива – моята е на консултант и предприемач, а бизнесът е рисково начинание, изпълнено със стрес, за хората на трудов договор и нормирано работно време нещата не винаги са толкова екстремни.

 • Подходяща ли е работата за хора с малък професионален опит?

Да, напълно.

 • Подходяща ли е работата за хора с увреждания? (ако да – моля, посочете какви: сензорни, двигателни, психически, когнитивни и т.н.)

Да. Хора с двигателни увреждания могат да практикуват аналитичния маркетинг от дома си, без това по никакъв начин да повлияе на ефективността от работата им.

 • Имало ли е момент, в който сте били на път да се откажете от тази работа и сте искали да се занимавате с нещо друго? Използвайте кратки и ясни примери. 

Хиляди пъти съм искала да се откажа. Обикновено се случва в моменти на изключително силен стрес и умора – истината е, че сърцето ми гори за тази професия и само чрез нея аз проектирам себе си. Не мисля, че мога да правя нещо друго.

 • Достойно и адекватно ли е възнаграждението, за да осигури нормален стандарт на живот? Кой плаща? От къде идва възнаграждението?

Заплащането на маркетинг експертите е свързано с ефективността – ако тя може да бъде постигната и доказана, sky is the limit.

 • Какви са най-важните умения, умения и качества, които са нужни във вашата работа? 

Преди всичко дисциплина, последвана от отговорност, любознателност и достойнство.

 • Къде и как може човек да ги натрупа?

Аз ги натрупах създавайки собствени бизнес начинания и проекти. За да управляваш маркетинга и бизнес развитието на нечий бизнес е добре да си създал поне един успешен свой, за да си достоен за тази отговорност.

 • Има ли възраст, от която е добре да се започне?

Моята професионална кариера в продажбите и обслужването на клиенти, които са основата на успешния маркетинг започна на 15 години – през летните ваканции и вярвам, че това е най-добрата възраст, на която човек може да започне да се учи.

 • Кои предмети са важни в училище?

Бих казала всички. Математиката учи на логическо и фокусирано мислене, литературата и българския език да разказваме истории и да пишем грамотно, което е първия контакт с клиентите. Всички природни науки – биология, химия, физика стоят в основата на професиите на бъдещето, чуждите езици отварят бизнес възможности на външни пазари. Програмирането е стълб в информационните общества. Физическото възпитание ни учи как да се грижим за себе си и за тялото си, за да имаме необходимото здраве и виталност да работим, а изкуството и музиката развиват креативността и творчеството.

Не мисля, че в училище има по-важни или по-малко важни предмети, особено ако човек има амбиции за бъдещето си.

 • Как може един млад човек да започне да се занимава с вашата работа? 

Маркетингът е професия с много нисък праг на навлизане – всеки блогър или влогър в YouTube се занимава с маркетинг на социалните мрежи. Всеки с базови познания по фотография може да се превърне в Instagram инфлуенсър – важно е да се прави обаче разлика къде свършва маркетинга на собствения бранд и къде започва бизнес начинанието и консултантската услуга. За нея е нужен опит, много познания и поне няколко успешни бизнес начинания (или провала).

 • Кои са основните стъпки в професионалната стълбица? (например – стажант, младши служител, старши специалист, експерт, ръководител на екип / отдел и т.н.) 

Кариерното развитие може да мине по стълбицата на стажант – младши – старши експерт и мениджър, но може да бъде и блогър – фрийлансър – старши експерт мениджър.

Маркетингът е от типа на новите и свободни професии, при него длъжността зависи от опита и скоростта, с която се усвояват нови умения, а не толкова с предходно заеманите длъжности.

 • Какъв съвет бихте дали на тези, които искат да се занимават с вашата работа?

Бъдете упорити и никога не забравяйте кои сте и за какво се борите. Вярвам, че устойчивият успех е свързан с ясни ценности и морал.

Консултант по маркетинг и пазарни стратегии – Ивелина Атанасова – Генчев

 • Представете се – как се казвате и с какво се занимавате?

Казвам се Ивелина Атанасова – Генчев и съм консултант по маркетинг на растежа (growth marketing), пазарни стратегии, иновации и бизнес развитие. Собственик съм на агенция “Нютренд“ (Newtrend Agency), стоя зад теорията за “дигитали деца” и съм инициатор на глобалната инициатива за трансформация на образованието DigitalKidZ: „Училище с отворен код“.

 • Какво представлява вашата работа? 

Смисълът на всичко, което правя всеки ден се състои в създаването на устойчивост и конкурентно предимство за бизнеса. 

 • Какви са ползите и смисълът от нея?

Конкурентното предимство на бизнеса разширява неговия пазар и приходи, а това води след себе си създаването на нови работни места, добри условия на труд, спокойствие и сигурност за служителите, данъци за държавата и в крайна сметка благоденствие и по-добър живот за всички.

 • Кои са основните резултати / продукти от вашата работа и кой ги ползва?

Работата на консултанта е свързана със създаването на доклади, в които обединява резултатите от своите проучвания, анализи и предложения за развитие. Консултантите работят с идеи и с цифри. Амбицията на всеки консултант е да потвърди своите идеи с цифри, но по-често цифрите водят до нови идеи.  

 • Какво се случва с това, което създадете?

Вариантите са два – или животът му е твърде кратък или е причина за нещо голямо и осезаемо, което засяга цялото общество.

 • Покажете работното си място и разкажете как преминава един ваш типичен работен ден.

Всеки ден е различен, затова съм разпределила тематично работната седмица.

Понеделник е денят за административни задачи – анализ на статистиките от провеждани кампании, счетоводство, мейли, организация на нови кампании, реклами и проекти. Вътрешни срещи с екипа.

Вторник и сряда са посветени на срещи – обикновено вторник е денят за текущи клиенти, а сряда за нови.

Четвъртък е деня, който посвещавам на вътрешните проекти, а петък е деня за нови кампании и нови неща. Наричам го „креативният петък“, защото го използвам, за да се обърна към себе си и да се потопя в моя свят на креативността и въображението, от където черпя вдъхновение за всички нови неща

 • Какви са основните ви задачи, задължения и отговорности? Демонстрирайте как изпълнявате някои от тях.

Тъй като моята работа е многопластова и обединява различни роли и задължения, задачите които изпълнявам могат да изглеждат напълно различно – като консултант съм креативна, творческа натура или аналитична и фокусирана, според това дали клиентът има нужда от нова кампания или анализ на ефективността на текущата. Като мениджър на Newtrend Agency се налага да сменям ролите на HR, счетоводител, вдъхновител, юрист, project manager и продавач. Едно е сигурно, никога не скучая.

 • Какви инструменти, техника или пособия, използвате в работата си?

Аз съм заклет фен на Apple. Не само защото устройствата са много красиви, но и работят прекрасно в мрежа помежду си. В офиса си ползвам iMac, който има огромен екран и изключително много улеснява работата ми. Когато съм в движение, никога не се разделям с моя iPad, а iPhone е устройството, което е винаги на 30см от мен и моята комуникация със света.

Понеже работата ми е динамична и изисква често движение и работа извън офиса, всички документи и работни файлове са качени в облака, за да са лесно достъпни и синхронизирани помежду си. Спрели сме се на Office365 като решение.

 • Имате ли определено работно време или цикъл на работата?

През призмата на собственик на маркетинг агенция и предприемач е много трудно да вляза в рамките на стандартното работно време, но моите служители работят от 10 до 19ч, пет дни в седмица с ясно дефинирано лично пространство и време, когато почиват.

 • Сам(а) ли работите или си взаимодействате с други хора/ колеги, професии?

Маркетингът налага да работиш с много и с различни хора, особено ако си избрал неговото комуникационно направление и връзките с обществеността и/или продажбите са част от професионалните ти задължения.

 • Кои са основните места за изпълнение на този тип работа/ професия?

За щастие маркетингът е професия без граници – може да бъде изпълнявана от всеки достатъчно смел да й се посвети и всеки, достатъчно любознателен, за да учи през целия си живот. 

 • Има ли разновидности / специализации в тази професия?

Да, маркетингът предполага специализация, но аз вярвам, че колкото по-умело един консултант или маркетинг експерт умее да борави с цялото разнообразие от инструменти в маркетинг микса, толкова по-успешен и добре заплатен е.

 • Какво най-много харесвате в работата си?

Динамиката и разнообразието.

 • Кои са най-големите предимства според вас?
  (например – интересна и смислена работа; сигурност; търсене на пазара на труда на такива професионалисти;  предизвикателни задачи; разнообразие; заплащане и материални придобивки – бонуси, отпуски, кола и др.; сам си си началник; срещи с различни хора; престиж, познаваемост/ публичност; възможности за пътуване и  реализация в чужбина и др.)

За човек, който обича динамиката, обича да чете и да учи, носи креативен дух и аналитичен ум, това е най-добрата възможна професия, защото предлага ежедневни предизвикателства и научавания. 

 • Кои са най-големите предизвикателства в работата ви? Разкажете кое е най-трудното в работата ви и защо?
  (например – управление на времето, работа с клиенти, координация на екип, съгласуване с различни хора – клиенти, доставчици, партньори, колеги и др.)

Твърде различните задачи и необходима експертиза могат да бъда истинско предизвикателство. За разлика от други професии, тук си заобиколен постоянно от неясноти и променливи и когато това се съчетае с координация на екип, комуникация с клиенти, всеки от които с различна динамика на характера и подход, това изморява. Вярвам, че успешният маркетинг експерт и лидер е този, който успява въпреки динамиката да намери време, за да спре и вентилира, в противен случай „прегарянето“ в тази професия се превръща в стандарт.

 • Има ли някакви ограничения, опасности, рискове, стрес?

Стресът е ежедневен, но това отново е въпрос на перспектива – моята е на консултант и предприемач, а бизнесът е рисково начинание, изпълнено със стрес, за хората на трудов договор и нормирано работно време нещата не винаги са толкова екстремни.

 • Подходяща ли е работата за хора с малък професионален опит?

Да, напълно.

 • Подходяща ли е работата за хора с увреждания? (ако да – моля, посочете какви: сензорни, двигателни, психически, когнитивни и т.н.)

Да. Хора с двигателни увреждания могат да практикуват аналитичния маркетинг от дома си, без това по никакъв начин да повлияе на ефективността от работата им.

 • Имало ли е момент, в който сте били на път да се откажете от тази работа и сте искали да се занимавате с нещо друго? Използвайте кратки и ясни примери. 

Хиляди пъти съм искала да се откажа. Обикновено се случва в моменти на изключително силен стрес и умора – истината е, че сърцето ми гори за тази професия и само чрез нея аз проектирам себе си. Не мисля, че мога да правя нещо друго.

 • Достойно и адекватно ли е възнаграждението, за да осигури нормален стандарт на живот? Кой плаща? От къде идва възнаграждението?

Заплащането на маркетинг експертите е свързано с ефективността – ако тя може да бъде постигната и доказана, sky is the limit.

 • Какви са най-важните умения, умения и качества, които са нужни във вашата работа? 

Преди всичко дисциплина, последвана от отговорност, любознателност и достойнство.

 • Къде и как може човек да ги натрупа?

Аз ги натрупах създавайки собствени бизнес начинания и проекти. За да управляваш маркетинга и бизнес развитието на нечий бизнес е добре да си създал поне един успешен свой, за да си достоен за тази отговорност.

 • Има ли възраст, от която е добре да се започне?

Моята професионална кариера в продажбите и обслужването на клиенти, които са основата на успешния маркетинг започна на 15 години – през летните ваканции и вярвам, че това е най-добрата възраст, на която човек може да започне да се учи.

 • Кои предмети са важни в училище?

Бих казала всички. Математиката учи на логическо и фокусирано мислене, литературата и българския език да разказваме истории и да пишем грамотно, което е първия контакт с клиентите. Всички природни науки – биология, химия, физика стоят в основата на професиите на бъдещето, чуждите езици отварят бизнес възможности на външни пазари. Програмирането е стълб в информационните общества. Физическото възпитание ни учи как да се грижим за себе си и за тялото си, за да имаме необходимото здраве и виталност да работим, а изкуството и музиката развиват креативността и творчеството.

Не мисля, че в училище има по-важни или по-малко важни предмети, особено ако човек има амбиции за бъдещето си.

 • Как може един млад човек да започне да се занимава с вашата работа? 

Маркетингът е професия с много нисък праг на навлизане – всеки блогър или влогър в YouTube се занимава с маркетинг на социалните мрежи. Всеки с базови познания по фотография може да се превърне в Instagram инфлуенсър – важно е да се прави обаче разлика къде свършва маркетинга на собствения бранд и къде започва бизнес начинанието и консултантската услуга. За нея е нужен опит, много познания и поне няколко успешни бизнес начинания (или провала).

 • Кои са основните стъпки в професионалната стълбица? (например – стажант, младши служител, старши специалист, експерт, ръководител на екип / отдел и т.н.) 

Кариерното развитие може да мине по стълбицата на стажант – младши – старши експерт и мениджър, но може да бъде и блогър – фрийлансър – старши експерт мениджър.

Маркетингът е от типа на новите и свободни професии, при него длъжността зависи от опита и скоростта, с която се усвояват нови умения, а не толкова с предходно заеманите длъжности.

 • Какъв съвет бихте дали на тези, които искат да се занимават с вашата работа?

Бъдете упорити и никога не забравяйте кои сте и за какво се борите. Вярвам, че устойчивият успех е свързан с ясни ценности и морал.